Thursday, December 9, 2010

kawan baik...

Bukannya senang nak cari kawan yang baik .Bukan senang juga nak menjadi kawan yang baik .

Kawan yang baik tak pernah mengumpat di belakang kawan baik nya.Kawan yang baik tak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baik nya.Sebaliknya kawan yang baik lah yang paling banyak membantu kawan baik nyauntuk mencapai kejayaan.

Kawan yang baik tak pernah mempengaruhi kawan baik nya untuk membuatperkara yang buruk dan sia-sia.Kawan yang baik adalah orang yang selalu menasihati kawan baik nya untukberbuat kebaikan.

Kawan yang baik adalah orang pertama yang akan dicari bila tiba masa sedihatau gembira.Kawan baik menjadi tempat kita meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkankepada kawan biasa.

Kawan yang baik tak pernah memaksa kawan baik nya untuk sentiasa beradadisisinya.Kawan yang baik tak pernah melarang kawan baik nya untuk berkawan dengankawan yang baik .Kawan yang baik tak pernah cemburu jika kawan baik nya mempunyai ramaikawan baik , kerana kawan yang baik tahu apa yang paling baik untuk kawanbaik nya.

Kawan yang baik akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaankawan baik nya di dunia dan di akhirat di dalam doanya.

Kita adalah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kitabukanlah seorang yang sempurna. Kita adalah kawan yang baik jika kitamenjadi kawan yang baik kepada kawan baik kita.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak menghargai kawan baik kita,kerana kawan yang baik akan sentiasa menghargai kawan baik nya.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak memberitahu perkara yangbaik kepada kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan selalumenyampaikan perkara yang baik kepada kawan baik nya.

Kawan yang baik akan memanjangkan naskah ini kepada kawan-kawannya, bukankerana terpaksa, bukan kerana suka-suka, tetapi untuk dijadikan pedomanoleh kawan-kawannya supaya dapat menjadi kawan yang baik kepadakawan baik nya.

Dan kalau kita nak dapat kawan baik yang baik, kita mesti lebih dahulumenjadi seorang kawan yang baik ...kepada kawan baik kita.

Dan semoga kita menjadi kawan baik yang baik...!!!!!
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 comments

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© MBM Entertainment
Designed by Afiey